La col·laboració entre el Teatre El Magatzem i la Biblioteca Pública de Tarragona, dincs el clcle “Literatura a escena”, continuen donant fruits. El darrer dia 3 d’octubre vam tenir ocasió d’assaborir textos de l’escriptor Joan Fuster a més d’una excel·lent coca dolça que els autors van repartir cap al final de la representació.
La cosa va anar més o menys així. Sergi Xirinacs, actor i conductor de l’obra va obrir el foc amb una presentació en que va llegir alguns textos de Fuster. Poc després entraven els actors, Miki Villalba i Josepa Urbano, els quals, en companyia d’en Xirinacs van anar desgranant un bon nombre d’aforismes de l’escriptor valencià procedents del llibre Consells, proverbis i insolències. Dues petites torres d’il·luminació donaven l’ambient per a uns missatges ràpids, impactants, mesurats, que de seguida van cridar l’atenció dels assistents per la seva mordacitat.
I és que Joan Fuster no va ser només un gran assagista, possiblement el de més altura que ha tingut l’assaig català al segle XX, també era un poeta notable i un periodista sense pèls a la llengua. Els aforismes d’en Fuster participen una mica d’aquests tres gèneres, neixen d’una profunda erudició, caminen pel terreny divulgatiu –són cultura per a compartir, diríem- i, alhora, destaquen per la seva concepció gairebé poètica.
La interpretació d’en Sergi Xirinacs i els actors que l’acompanyaven va ser notable, voluntariosa, decidits a treure el màxim profit dels textos. Tot plegat va contribuir a que el públic passés una hora agradable i que, si més no, tingués un tast significatiu de l’obra fusteriana, cada cop més oculta al lector comú. Una iniciativa, doncs, arriscada i interessant que va obtenir els aplaudiments del públic cap als actors i el director, Miquel Àngel Fernández.
Redacció