
Publiquem avui el primer premi de Periodisme Sant Jordi, “La química de les roses”, de Mari Carme Ruíz, en companyia de la foto guanyadora del primer premi de Fotografia Digital, “Dos”, de Mónica Solís.
LA QUÍMICA DE LES ROSES
Enguany les roses de la Diada de Sant Jordi seran de polietilè amb aroma artificial. Un virus mutant ocasionat pel canvi climàtic ha fet malbé la collita europea.
Rosita Abril Martí. Tarragona.
Tres setmanes abans de Sant Jordi, una nova malaltia tan voraç com desconeguda va infectar els conreus de roses a tota Europa. Els milions de roses afectades van perdre totes les seves fulles. La catàstrofe va ser ocasionada per un virus mutant que va néixer arran del canvi climàtic. El director de l’Associació de Roses Europees, Flavi Manzini, va assegurar a aquest rotatiu que la dimensió del problema és realment important. El catedràtic de Microbiologia de la Universitat Tomeu Cabra, Pere Ros, està desolat davant d’aquesta situació: “no sé com acabarà tot això” confessa. “El problema radica –afegeix- en què el virus pot tornar a mutar infectant altres espècies vegetals”. La veu d’alarma ha aixecat l’interès de tots els científics del món.
L’Oficina de Canvi Climàtic, recentment creada per la Generalitat, ha trobat una alternativa per fer front a la demanda de roses prevista per la Diada de Sant Jordi. La solució consisteix en la creació de roses artificials amb una base de polietilè.
El Govern va encarregar a la multinacional anglesa Fine Chemical dos tones de polietilè, necessàries per fabricar els sis milions de roses que es comercialitzen cada 23 d’abril. “Estem molt concienciats del gran problema que crea la situació i volem participar en el manteniment de la tradició cultural de la Diada de Sant Jordi”, va apuntar un portaveu de l’empresa, que ha proveït la matèria primera de les roses de franc.
Amb els grans de plàstic a la mà, i a tan sols quinze dies de la celebració de la festivitat, l’empresa familiar d’injecció de plàstics Pastes Tèbies va començar a treballar dia i nit per tal de crear les roses a base de calor i pressió. El gerent de la companyia, Piero Maroni, explica que han dut a terme “moltes proves”, al terme de les quals van obtenir “un resultat excel·lent ”. La firma ha desenvolupat un motlle amb el qual esculpeix uns pètals que ningú no distingiria dels creats per la natura. Roses amb diferents colors aconseguits mitjançant l’addició de tints. Així doncs, no faltaran roses vermelles, blanques, negres, blaves, liles, i fins i tots verdes... aquestes últimes seran la gran novetat d’enguany en el mercat.
Quedava l’olor. L’empresa d’aromatitzants Flaires del Mont-sec va aportar-hi la solució, injectant essència de roses a la pasta calenta de polietilè abans de donar-li forma i afegir-hi el tint. La directora comercial de l’empresa, Marina Espígol afirma que no els va costar gaire crear els 500 litres del producte. Els seus laboratoris estan preparats per grans comandes. A més a més, creu que tothom deu conscienciar-se de l’enorme problemàtica que originarà el canvi climàtic en els propers anys.
La Generalitat destinarà una quarta part dels ingressos obtinguts per la venda de les flors a subvencionar la recerca per eliminar el virus maligne.
En un principi, els distribuïdors eren escèptics davant de l’idea de vendre roses artificials, però la situació no els ha deixat gaires alternatives. Els propis floristes suggereixen que la flor de plàstic hauria de tenir un preu semblant a l’habitual, és a dir, tres euros per unitat, per tal de no desanimar als clients amb una pujada sobtada, i mantenir així la tradició.
La propietària de la macro floristeria La Margarida Salvatge, Clavelina Carbassona, explica que “malgrat que siguin de plàstic, estic segura que tothom les comprarà”, perquè “som gent de tradicions”.
A menys d’una setmana del Dia del Llibre i la Flor, sembla que els efectes del canvi climàtic no se sortiran amb la seva i que tindrem la preciosa i cobejada rosa a les nostres llars. Això sí, amb un tacte diferent.
Mari Carme Ruíz